покани

Начало | покани | В НИМ историци ще обучават деца и възрастни как са живели древните

В НИМ историци ще обучават деца и възрастни как са живели древните

Аз детето | 2019-10-17

В НИМ историци ще обучават деца и възрастни как са живели древните

На 18 и 19 октомври 2019 г. Националният исторически музей и Детски музейно-образователен център към НИМ организират фестивал на древните култури „Приключения в Древния свят”, съобщават от музея. В последните слънчеви дни на месец октомври в партньорство с Българско египтологическо общество, Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, Национална гимназия за древни езици и култури – НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“, НИМ и Детски музейно-образователен център към НИМ ще запознаят малките посетители (6-14 години) и техните родители с вълнуващия свят на древните култури на Египет, Тракия, Гърция и Рим.

В два последователни дни малчуганите ще имат възможност да се включат в ателиета и работилници, където ще могат да научат как се четат и пишат египетски йероглифи, ще имат възможност да сглобяват макет на древноегипетски храм, а по-малките дами ще разберат как са поддържали красотата си древноегипетските царици. Малките любители на Древна Тракия, Гърция и Рим ще разгадаят тайните на тракийски съкровища, ще се запознаят с римската мода и прически – отражението на социалния статус във външния вид и представяне на най-популярните дамски фризури, характерни за Античността. Друг интересен акцент във фестивала ще бъдат римските настолни игри, чрез които малки и големи посетители ще разберат на какво са играели в Античността, какви игри са достигнали до наши дни, от какви материали са били изработени и как се играят. Ще бъдат представени правилата на настолните игри Rota и Latrunculi.

Националната гимназия за древни езици и култури ще представи света на древните гърци и римляни с театрално ателие, в което всяко едно от децата ще може да се преобрази в античен герой и да участва в драматизация на различни старогръцки митове. За по-малките посетители са предвидени ателиета по рисуване, в които децата ще могат да оцветяват гръцки храмове, богини и богове и ще се превърнат в малки архитекти.

В края на приключенията в древния свят ще се проведе викторина, а победителите ще бъдат наградени с книги, любезно предоставени от детските издателства „Златното пате“ и „Фют“. Фестивалът „Приключения в Древния свят” ще се проведе на 18 и 19 октомври 2019 (петък и събота), от 11.00 до 15.00 ч. в Централно фоайе на Националния исторически музей. Вход – с билети за музея.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град